PIENEN TILAN KENKÄSÄILYTYS 11.5.2021

Eteisen toiminnallisuudelta vaaditaan arjessa paljon.

Suomessa eteiset ovat suhteessa usein pieniä ottaen huomioon vuodenajanvaihtelut ja niihin liittyvät kausittaiset tarvikkeet. Tilan puute ja suuri määrä tavaraa tekevätkin palapelistä haasteellisen.

Jokainen meistä varmasti tunnistaa eteiseen päivittäin kasaantuvan kenkävuoren ja lattialla pyörivät asusteet jotka harvoin löytävät oikeille paikoilleen. Perheen riidat rönsyilevät arjen kiireessä ja eteisen kaaos on valmis. Kengät ovatkin yksi vaikeimmin säilytettävistä tavaroista, sillä niiden on oltava jatkuvasti saatavilla mutta muotonsa puolesta ovat hankalia heittää nopeasti säilöön.

Toimiva järjestys nopeuttaa arjen toimia ja tuo liikkumiseen esteettömyyttä. Ratkaisuun kannattaakin käyttää hieman aikaa ja mielikuvitusta jotta lopputulos olisi mahdollisimman toimiva ja pysyvä.

KENKÄVALIKOIMAN KARTOITUS

Usein kengät jäävät pyörimään eteisen lattialle vaikka eivät olisikaan aktiivisessa käytössä. Kun perheessä on useampi henkilö, kenkämäärät voivat kasvaa valtaviksi.

Toimiva järjestys lähtee aina turhan tavaran karsimisesta, säilytä vain ne tavarat jotka tuovat aidosti arvoa elämääsi eivätkä vaikeuta arkeasi olemassaolollaan. Kierrätä rikkinäiset, huonosti istuvat ja pieneksi jääneet kengät ja käy kokoelmasi läpi säännöllisesti, varsinkin lasten kenkien kohdalla. Mieti tarkkaan miksi tietyt kengät eivät ole useammin käytössä. Istuvatko ne huonosti jalkaasi vaikka ovatkin kauniit? Onko jokin harrastus jäänyt elämästäsi pois ja olisiko siihen liittyvien kenkien aika siirtyä myös eteenpäin kiertokulussaan?

KAUSISÄILYTYS

Jos kaikki kotisi kengät eivät mahdu eteiseen, laske monta paria sinulla ja perheelläsi on enimmillään kausittain käytössä ja katso käytettävä tila tämän mukaan.

Pidä sesonkiin kuuluvat kengät helposti saatavilla. Muiden sesonkien tavarat voi tarvittaessa siirtää kaapin vaikeammin saavutettaviin osioihin tai muihin vapaisiin tiloihin kuten sängynaluslaatikoihin, vaatehuoneeseen tai varastotilaan. Säiden ripeä vaihtelevuus ja arjesta poikkeavat tilaisuudet voivat kuitenkin tuoda haasteita jos säilöt tavarat liian kauas tai hajanaisesti. Tähtää ratkaisuihin joissa kenkien löytäminen ei aiheuta itsellesi liika vaivaa, varsinkin niinä kiireisinä arjen aamuina kun takatalvi jälleen yllättää! 

PIENEN TILAN KÄYTTÖ

Pienessä tilassa kannattaa hyödyntää neliöt lattiasta kattoon. Ota käyttöön myös ovien sisäpuolet tarvittaessa (esim. naulakoilla tai oviin ripustettavilla ratkaisuilla).

Kenkäkaapit ja kenkähyllyt 

Kenkäkaapit ja hyllyt ovat loistavia valmiita ratkaisuja mutta niiden toiminallisuuden suhteen saa olla tarkkana. Laske kenkiesi määrät ja tarkista koot ennen kuin ostat kaapin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Suosi hyllyvälien vaihtomahdollisuutta jotta kaikenmalliset kengät löytävät vaivattomasti paikkansa. Pienessä tilassa on hyvä välttää liian suuria kalusteita ja suosia kapeita malleja jotka suuntautuvat ylöspäin. 

Pienessä eteisessä liukuovet ovat usein arkikäytössä toimivampi vaihtoehto kuin ulospäin avautuvat kaapinovet. Hienosta ovellisesta kenkäkaapista ei ole iloa jos sen käyttäminen ei ole vaivatonta ja kengät päätyvät arkikiireessä kuitenkin lattialle.

Jos eteisessäsi ei ole eteiskaappia tai tilaa suuremmille säilytyskaapeille, suosi ratkaisuja jotka sisältävät koko paketin: kenkähyllyn, vaatetangon/koukut sekä penkin. Tai rakenna itse kokonaisuus palasista, alhaalta ylöspäin.

Kenkämatot ja muoviset liukuesteet auttavat pitämään pinnat siistinä ja niitä on helppo putsata, varsinkin pinnoilla jotka kuluvat helposti. 

Eteiskaappi

Eteiskomeron tilankäytöstä voi saada enemmän hyötyä luovilla sisäratkaisuilla ja jaottelulla. Huomioi kaapin käyttö myös korkeussuunnassa! Syvissä kaapeissa taas ulosvedettävät kenkähyllyt maksimoivat kaapin käytön syvyydeltään.

Korkeavartisia kenkiä voi myös tarvittaessa asettaa tangolle roikkumaan housuhenkareiden avulla, näin poimuja ei pääse syntymään ja pehmeävartiset saappaat pitävät muotonsa paremmin.

Muut säilytysvaihtoehdot

Lapsiperheissä muoviset korit voivat olla lapselle helppokäyttöisin vaihtoehto ja lisäksi helposti puhdistettavat. Vaikka useat lapset oppivatkin hienosti kenkätelineiden käytön, monissa perheissä yksinkertaisin ratkaisu on arjessa toimivin.

Ennen kuin ostat uutta, katso mitä kodistasi löytyy jossa olisi potentiaalia kenkiesi säilytykseen. Löytyykö sinun kodistasi jokin seuraavista jota voisit hyödyntää?

Lipastot ja laatikostot, kirjahyllyt & seinähyllyt, sisustustikkaat, arkut, vanhat puulaatikot, verhotangot/ pingotettavat tangot. 

Jos etsit persoonallisia ratkaisuja, jopa vanha kelkka, seinään kiinnitettävä lehtiteline, viinipullonteline tai lautashylly voivat toimia kenkätelineinä. 

Vaihtoehdot ovat loputtomat, vain mielikuvituksesi on rajana. Mieti mikä on juuri sinulle/perheellesi toimivin vaihtoehto ja katso tilaasi uusin silmin. Ehkä jokin pieni osio tai nurkkaus on jäänyt vailla käyttöä, tai palasia muuntelemalla voit luoda aivan uudenlaisen toimivamman kokonaisuuden.

Iloa järjestelyhetkiin!

Olen Jarna, 34 vuotias erityislapsen äiti, KonMari konsultti ja Ammattijärjestäjä.

Tervetuloa mukaan matkaani kohti toimivaa ja kaunista arkea.